Payment with Visa Payment with Mastercard in white color Payment with Klarna
Fri frakt vid 1500:- / Gratis personlig gravyr

Handelsporten Glasriket

by Västerport StudioGlas

Traditionen med glasblåsning i muren vid Västerport i Kalmar går tillbaka många år. Fast sedan en tid finns två stycken nya karaktärer där, Mathias Ripheden och Pär Heideman. Kvar är traditionen med handgjort glas från glashyttan i muren men butiken har expanderat till att nu erbjuda kvalitetsglas från hela Småland och går nu under Västerport StudioGlas.

Mathias Ripheden har en lång historia i glasets värld. Han har sen många år tillbaka drivit Bruksshoppen i Pukeberg. Han är dessutom hyttsillsmästare och anordnar hyttsillar i Pukeberg året om. Som glasarbetare fascineras han av det gjutna glaset och alla möjligheter som kommer med det territoriet. Mathias finner du inte bakom ett skrivbord klurande på någon ny produkt. 

Idéerna växer fram genom arbetet i glashyttan. Man vet aldrig vad en dags arbete i hyttan kan resultera i.

Pär Heidemans bakgrund i glasets fantastiska värld går tillbaka flera år. Han har jobbat som både guide och säljare på Orrefors och Målerås glasbruk. Han har genom olika projekt även jobbat för Nybro och Pukebergs glasbruk.  Genom nära arbete i hyttan och produktion på framför allt Målerås glasbruk växte hans nyfikenhet och intresse för hantverket. 

Det växte så mycket att han kände att han själv ville kunna hantverket. 2020 fick han möjligheten att kunna driva Västerport StudioGlas tillsammans med Mathias och han tvekade inte en sekund. 

Vad framtiden har att utvisa är det det ingen som vet. Eller vad för galenskaper som kommer ske i glashyttan. Men vår vision är att göra handgjort glas lättillgängligt för alla. Både genom att uppleva den glödande glasmassan i vår centrala hytta mitt i Kalmar. Men även genom butiken där det alltid finns handgjorda skapelser i alla prisklasser från olika glasbruk och designers från regionen.